Teknik och gadgets

Bästa värstingluren


skrivet den 20 mar av Admin, klockan:08:55

Klockfrekvenserna ökar och processorkärnorna blir fler. Vi har valt ut åtta mobiler som innehåller den vassaste hårdvaran som går att komma över idag. För att hitta en vinnare har vi inte bara tittat på råstyrka i form av benchmarks och beräkningskraft, utan också jämfört hur mobilerna fungerar i praktiken, granskat kvaliteten på kamerorna och testat hur länge batterierna håller.

Vi har testat Iphone 5, Blackberry Z10, HTC One, LG Optimus G, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy Note 2 LTE, Samsung Galaxy S4 och Sony Xperia Z. Här nedanför hittar ni sammanfattningar om alla olika modeller. Via menyn hittar ni en lista över testkategorier, samt testets totalvinnare.

Iphone 5 är tunnare och lättare än sina föregångare men har fått en större och mer avlång skärm som rymmer en extra rad ikoner. Iphone 5 har också en ny laddkontakt som gör att inga gamla tillbehör passar. Apple är bra på att skicka ut uppdateringar även till äldre produkter, så i mjukvaran finns det inte mycket som skiljer mellan Iphone 5 och 4S. Prestandan har däremot tagit ett rejält kliv framåt och Apples webbläsare får höga poäng i testerna – både när det gäller prestandan och stödet för de senaste html 5-funktionerna. Som vanligt är byggkvaliteten i toppklass och kameran levererar riktigt bra kvalitet både när det gäller stillbilder och video. Filhanteringen är systemets akilleshäl – bortsett från kamerabilderna kommer apparna inte åt varandras information.  

Blackberry startar om med ett helt nytt mobilsystem – Blackberry 10. Den första mobilen – Z10 – har ungefär samma format och kvalitetskänsla som en hyfsad Androidmobil, men gränssnittet följer sin egen logik. Blackberry använder gester istället för knappar för att navigera i systemet och extra sensorer utanför själva skärmytan ger bra precision när man väl lärt sig tekniken. Prestandan håller inte toppklass, men för att vara den första produkten med ett helt nytt system känns Blackberry Z10 väldigt genomarbetad. Mobilen har utmärkt fil- och meddelandehantering, stöd för NFC och plats för minneskort. 

HTC One missar med en hårsmån topplaceringen i prestandatesterna, men byggkvaliteten är den bästa du kan hitta bland mobiler utan äpplen på. Mobilen kör Android med gränssnittet HTC Sense. Snyggt och stabilt. HTC har som vanligt satsat lite extra på ljudet och mobilen bär »Beats«-loggan, men det som gör störst skillnad är att högtalarna sitter på framsidan. Mobilen är välfylld med finesser som bluetooth 4.0, NFC, alla tänkbara wlan-varianter och en utmärkt skärm med hd-upplösning. Tyvärr är kameran en riktig besvikelse. Satsningen på färre, men större, bildpunkter låter bra i teorin men ger betydligt sämre bilder än mobilerna med 8 eller 13 megapixel.

Om du vill ha maximal prestanda per krona är Optimus G ett bra val. 1 000–2 000 kr billigare än andra prestandamobiler utan att ligga speciellt långt efter i testerna. Optimus G briljerar när det gäller stöd för olika videoformat och klarar även att spela in video av hyfsad kvalitet, men kameraskärpan når inte upp till toppklass. Designen är stilren och andas kvalitet även om Optimus G inte spelar i samma liga.

Mobilen är tyvärr stor och tung i förhållande till den effektiva skärmytan, men kvalitetskänslan är bra även om Lumia 920 inte känns lika solid som 800-modellen eller Nokia N9. Under skalet hittar vi Windows Phone 8. Systemet har fått acceptabel multitasking och klarar exempelvis att hålla gps-positioneringen vid liv samtidigt som du använder andra funktioner. Windows Phone har fortfarande det sämsta app-utbudet bland de tre stora systemen, men Nokia kompenserar det ganska väl genom att leverera mobilen med bra innehåll från start. Nokia Here ger kartor och fri navigering och mobilen har inbyggda funktioner för bildredigering, musik och radio. Lumia 920 har alla uppkopplingsmöjligheter inklusive wlan på 5 GHz-bandet och NFC. 

Galaxy Note 2 hör till de största mobilerna på marknaden, men den är samtidigt tunn och lätt i förhållande till jätteskärmen på 5,5 tum. Gränssnittet påminner om Galaxy S3- och S4-modellerna, men Note 2 har många extrafunktioner kopplade till pennan. Pennan är tryckkänslig och går att använda på samma sätt som ett pekdon i datorn med funktioner som högerklick och mouse-over. Stöd för pennan finns både i de inbyggda funktionerna och i appar från andra tillverkare – till exempel Autodesk Sketchbook. Note 2 har hängt med ett tag och prestandan kan inte mäta sig med de senaste mobilerna. Däremot är kameran riktigt bra – både för video och för stillbilder.

Steget från Galaxy S3 till Galaxy S4 är inte speciellt stort, men Samsung har lyckats klämma in en hel del förbättringar samtidigt som mobilen är både mindre och lättare. Mest imponerande är kanske att batteritiden ökat samtidigt som mobilen fått en betydligt snabbare processor. Galaxy S4 vinner knappast några designpriser med sitt tråkiga plastskal, men hårdvaran känns komplett bortsett från att mobilen saknar fm-radio. Skärmen är stor med knivskarp bild, men har lite sämre läsbarhet i solljus än de bästa TFT-skärmarna. Galaxy S4 ligger i topp när det gäller prestandan, men videoklippen från kameran ser tråkiga ut och byggkvaliteten matchar inte prislappen.

Vattentäta mobiler har blivit något av Sonys specialitet och de visar på nytt att det går fint att kombinera ett tåligt skal med smidigt format och bra specifikationer. Mobilen är kantig med glasytor på fram- och baksida. Skärmen är stor och högupplöst, men når inte riktigt upp till toppklass när det gäller kontrast och betraktningsvinkel. Alla kontakter är försedda med vattentäta luckor, men mobilen levereras med en smart laddningsdocka som gör att du slipper plugga in sladden. Kameran ger bra stillbilder – speciellt i dåligt ljus – men videoklippen får underkänt. Xperia Z kan inte stoltsera med lika många olika sensorer som Galaxy S4, men mobilen har allt man kan önska sig när det gäller trådlös teknik – inklusive fm-radio. 


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed